راهکارهایی برای مدیریت دیابت بارداری

منظور از دیابت بارداری، دیابتی است که در دوران بارداری رخ می دهد. دیابت بارداری (GDM) در 7 درصد از بارداری ها اتفاق می افتد و در اغلب موارد پس از به دنیا آمدن نوزاد برطرف می شود. با این حال اگر در دوران بارداری درمان نشود، ممکن است عوارض و مشکلاتی به دنبال داشته باشد.

راهکارهایی برای مدیریت دیابت بارداری

منظور از دیابت بارداری، دیابتی است که در دوران بارداری رخ می دهد. دیابت بارداری (GDM) در 7 درصد از بارداری ها اتفاق می افتد و در اغلب موارد پس از به دنیا آمدن نوزاد برطرف می شود. با این حال اگر در دوران بارداری درمان نشود، ممکن است عوارض و مشکلاتی به دنبال داشته باشد.

علل دیابت بارداری

افزایش هورمون ها در دوران بارداری باعث مقاومت بدن نسبت به انسولین (هورمونی که از پانکراس ترشح شده و باعث فراهم آوردن انرژی از غذا برای سلول ها می شود) می شود.

کربوهیدراتی که مصرف می کنید برای بدن سوختی به نام گلوکز فراهم می کند. قندی که در جریان خون است، مغز، قلب، عضله و سایر بافت ها را تغذیه می کند.

همچنین گلوکز سوختی مهم برای تکامل جنین است. هنگامی که دیابت بارداری رخ می دهد، انسولین نمی تواند به طور مؤثر گلوکز را به داخل سلول هایی که به آن نیاز دارند، انتقال دهد. در نتیجه گلوکز در خون تجمع می یافته که باعث افزایش سطح قند خون می شود.

تشخیص دیابت بارداری

دیابت بارداری با تست قند خون مشخص می شود. غربالگری باید در فاصله 24-28 هفته بارداری با استفاده از 75 گرم گلوکز و تست تحمل گلوکز خوراکی انجام شود.

  • قند ناشتا بیشتر از 92 میلی گرم بر دسی لیتر
  • قند یک ساعته بیشتر از 180 میلی گرم بر دسی لیتر
  • قند دو ساعته بیشتر از 153 میلی گرم بر دسی لیتر

عوامل خطر دیابت بارداری

عوامل خطری که با دیابت بارداری ارتباط دارد:

  • اضافه وزن
  • سابقه تولد نوزاد بیشتر از 4 کیلوگرم (ماکروزومی)
  • داشتن سابقه خانوادگی دیابت
  • سابقه ی دیابت در بارداری های قبلی
  • وجود گلوکز در ادرار
  • به علاوه، دیابت بارداری در برخی قومیت ها مانند آمریکایی- آفریقایی ها، آمریکایی های اصیل، لاتین تبارها و در زنان با سابقه خانوادگی دیابت بیشتر رخ می دهد.

دیابت بارداری و نوزاد

دیابت بارداری از دو طریق می تواند بر تکامل نوزاد تأثیر بگذارد:

وزن زیاد هنگام تولد: مواجهه با سطح قند خون بالا که در جریان خون مادر است، می تواند منجر به تولد نوزاد با وزن بالا شود.

پانکراس نوزاد میزان بیشتری انسولین در پاسخ به سطح بالای قند خون می سازد که منجر به تجمع چربی و رشد بیشتر می شود. به دنیا آوردن نوزاد بزرگتر می تواند با عوارض بیشتری برای مادر و نوزاد همراه باشد.

قند خون پایین: اگر در طی بارداری قند خون شما افزایش یابد، قند خون جنین ممکن است کاهش یابد که این حالت هیپوگلایسمی خوانده می شود. انسولین بیشتری که توسط جنین در پاسخ به قند خون بالای مادر تولید می شود، موجب کاهش قند خون نوزاد تا مدت کوتاهی بعد از تولد می شود.

به یاد داشته باشید که می توان از عوارض دیابت بارداری با کنترل صحیح قند خون پیشگیری کرد.

درمان دیابت بارداری

رژیم غذایی: مرحله اول درمان دیابت بارداری تغییر رژیم غذایی است تا به شما کمک کند قند خون خود را در محدوده نرمال نگه دارید. یکی از راه های نگه داشن قند خون در محدوده نرمال کنترل میزان کربوهیدرات در رژیم غذایی است.

مواد غذایی حاوی کربوهیدرات:

  • شیر و ماست
  • میوه ها و آبمیوه ها
  • غلات، برنج، پاستا، نان ها
  • حبوبات مانند لوبیا، عدس، نخود
  • سیب زمینی، ذرت، نخود فرنگی، کدو حلوایی
  • شیرینی ها، دسر ها، شکر، عسل، سیروپ ها، کوکی ها، سودا، آبنبات معمولا حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات هستند.

کربوهیدرات مواد غذایی به گرم اندازه گیری می شود، بنابراین با مطالعه برچسب غذایی می توانید میزان کربوهیدرات آن را محاسبه کنید.

توصیه های مهم تغذیه برای دیابت بارداری

غذاهای خود را در 3 وعده اصلی و 2 تا 3 میان وعده تقسیم کنید.

مصرف حجم زیاد غذا در یک وعده باعث افزایش بیشتر قندخون می شود. بسیار مهم است که هیچ وعده غذایی را حذف نکنید.

به میزان مناسب از مواد نشاسته ای استفاده کنید.

غذاهای نشاسته ای در نهایت به گلوکز تبدیل می شوند. بنابراین مهم است که به مقدار زیاد مصرف نشود. با این حال نشاسته باید در هر وعده غذایی باشد. مقدار مناسب نشاسته در هر وعده تقریبا یک فنجان مواد نشاسته ای یا 2 تکه نان در هر وعده می باشد. اما بسته به شرایط هر شخص می تواند متفاوت باشد.

مصرف شیر را در طی روز تقسیم کنید.

شیر یک ماده غذایی سالم و منبع مهم کلسیم است. با این حال شیر حاوی کربوهیدرات به شکل مایع است و نوشیدن زیاد در یک زمان، می تواند قند خون را افزایش دهد بنابراین مصرف شیر را در طی روز تقسیم کنید.

میوه را به میزان درست و متعادل مصرف کنید.

میوه یک غذای سالم است، اما سرشار از قند طبیعی است. ممکن است شما یک یا سه واحد میوه در روز میل کنید، اما توجه داشته باشید که در فواصل مختلف در طی روز مصرف کنید (همزمان هر 3 واحد میوه را نخورید). با این حال میزان سه واحد برای همه یکسان نمی باشد و بسته به شرایط هر فرذ متفاوت است. هر سهم میوه می تواند یک تکه میوه بسیار کوچک، نیمی از یک تکه بزرگ میوه یا تقریباً نیمی از فنجان میوه مخلوط باشد. میوه هایی را که در شربت (سیروپ) کنسرو شده اند، نخورید.

صبحانه

به دلیل نوسانات طبیعی هورمون ها، کنترل قند خون در صبح دشوار است. غلات تصفیه شده، میوه ها و حتی شیر ممکن است به خوبی در وعده های غذایی صبح شما تحمل نشوند. اگر میزان قند خون شما بعد از صبحانه، بعد از خوردن این غذاها خیلی زیاد می شود، پس نباید آنها را برای صبحانه میل کنید. صبحانه ای که حاوی  نشاسته به همراه پروتئین باشد، معمولاً به خوبی تحمل می شود.

از مصرف آبمیوه ها اجتناب نمایید.

به یاد داشته باشید که آب میوه های طبیعی نیز قند بالایی دارند و در میزان مصرف آنها باید دقت نمود.

از مصرف مواد غذایی حاوی شکر افزوده بپرهیزید.

به غذاهای خود، شکر، عسل و سیروپ اضافه نکنید. در طی بارداری درباره ی رژیم غذایی خود برای جلوگیری از عوارض بارداری و همچنین اطمینان از تأمین کافی مواد مغذی لازم با متخصص تغذیه خود مشورت نمایید.

مانبع:

https://www.ucsfhealth.org/education/diabetes-in-pregnancy

https://www.ucsfhealth.org/education/dietary-recommendations-for-gestational-diabetes

 

 

مطالب مرتبط
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
3 + 4 = ?