8 علامت رایج کمبود ویتامین ها و مواد معدنی

یک رژیم غذایی متعادل و مغذی فواید بسیاری دارد. در این مقاله، 8 علامت رایج  کمبود ویتامین ها و مواد معدنی و نحوه رفع آنها، بررسی شده است.

یک رژیم غذایی متعادل و مغذی فواید بسیاری دارد. در این مقاله، 8 علامت رایج  کمبود ویتامین ها و مواد معدنی و نحوه رفع آنها، بررسی شده است.

مو و ناخن شکننده
عوامل مختلفی ممکن است باعث ایجاد مو و ناخن های شکننده شوند. یکی از آنها کمبود بیوتین است. بیوتین، به عنوان ویتامین B7 شناخته می شود و به بدن کمک می کند که مواد غذایی را به انرژی تبدیل کند. کمبود بیوتین بسیار نادر است، اما زمانی که رخ  دهد، علامت قابل توجه آن، معمولا شکننده و نازک شدن مو و ناخن است.
سایر علائم کمبود بیوتین عبارتند از: خستگی مزمن، درد عضلانی، گرفتگی و سوزن سوزن شدن دست و پا.
زنان باردار، افراد سیگاری و الکلی و افراد با اختلالات گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر و بیماری کرون بیشتر در معرض خطر کمبود بیوتین هستند. استفاده طولانی مدت از آنتی بیوتیک ها و برخی داروهای ضد تشنج، نیز از عوامل خطرزا هستند.
خوردن سفیده تخم مرغ خام ممکن است باعث کمبود بیوتین شود. سفیده تخم مرغ  خام حاوی آویدین، پروتئینی است که به بیوتین متصل می شود و می تواند جذب آن را کاهش دهد. غذاهای غنی از بیوتین شامل زرده تخم مرغ، ماهی، گوشت، لبنیات، آجیل، دانه، اسفناج، بروکلی، گل کلم، سیب زمینی شیرین، مخمر، غلات و موز می شوند.
بزرگسالانی که مو و ناخن شکننده دارند می توانند مکمل بیوتین را به میزان 30 میلی گرم در روز استفاده کنند.
فواید مکمل یاری با بیوتین تنها در مطالعات کمی مشاهده شده است، بنابراین رژیم غنی از بیوتین بهترین انتخاب است.

 زخم های دهان و یا شکاف در گوشه های دهان
زخم ها در داخل و اطراف دهان ممکن است تا حدی به دلیل دریافت ناکافی ویتامین ها یا مواد معدنی خاصی باشد.
به عنوان مثال، زخم های دهانی، که معمولا به عنوان  قانقاریای دهان نامیده می شوند، اغلب ناشی از کمبود آهن یا ویتامین B هستند. در یک مطالعه نشان داده شد که بیماران مبتلا به زخم دهان، دوبرابر بیشتر از سایرین احتمال دارد که دارای سطوح پایین آهن باشند. در یک مطالعه دیگر، حدود 28٪ از بیماران مبتلا به زخم دهان کمبود در تیامین ( ویتامینB1)، ریبوفلاوین (ویتامین B2 ) و پیریدوکسین (B6) را نشان دادند.
Cheilitis ، بیماری است که باعث شکاف یا ترک و یا خونریزی، در گوشه دهان از طریق بزاق بیش از حد و یا کم آبی بدن می شود. با این حال، این علائم ممکن است ناشی از دریافت ناکافی آهن و ویتامین B، به ویژه ریبوفلاوین  اشد.
غذاهای غنی از آهن عبارتند از مرغ، گوشت، ماهی، حبوبات، سبزیجات برگ سبز تیره، آجیل، دانه و غلات کامل.
منابع خوب تیامین، ریبوفلاوین و پیریدوکسین نیز عبارتند از دانه های کامل، مرغ، گوشت، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، حبوبات، سبزیجات سبز، سبزیجات نشاسته ای، آجیل و دانه ها.
اگر این علائم را مشاده کردید، سعی کنید منابع غذایی گفته شده را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و بسنجید آیا علائم شما بهبود می یابند یا خیر.
 

 خونریزی لثه
ویتامین C نقش مهمی در بهبود زخم،  و سیستم ایمنی دارد،  به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و از آسیب سلولها جلوگیری می کند. بدن انسان ویتامین  C تولید نمی کند، بنابراین تنها راه حفظ سطح کافی آن، از طریق رژیم غذایی است.
در افرادی که میوه و سبزیجات به مقدار کافی مصرف می کنند، احتمال کمبود ویتامین Cپایین است، اما اغلب افراد مقدارکافی سبزی و میوه را روزانه مصرف نمی کنند. به همین دلیل مطالعات انجام شده در جمعیت معمول سالم نشان می دهد که در 13٪ تا 30% جمعیت سطح ویتامین C پایین است و 5-17٪ افراد کمبود دارند .مصرف بسیار کم ویتامین C در رژیم غذایی به طور طولانی مدت می تواند باعث بروز علائم کمبود شامل خونریزی لثه و یا حتی از دست دادن دندان ها شود.
یکی دیگر از پیامدهای جدی کمبود ویتامین Cاسکوروی است که باعث سرکوب سیستم ایمنی، ضعف عضلات و استخوان ها و ایجاد احساس خستگی و سستی در افراد می شود. سایر نشانه های معمول کمبود ویتامین C عبارتند از: کبودی سریع، عدم بهبود زخم، پوست خشک وپوسته شده و خونریزی های بینی به طور مکرر.
شما می توانید مقدار کافی ویتامین C را با خوردن حداقل 2 عدد میوه و 3-4 سهم از سبزیجات روزانه به دست آورید.
 

ضعف بینایی
گاهی اوقات یک رژیم غذایی نامناسب می تواند باعث مشکلات بینایی شود. به عنوان مثال، دریافت کم ویتامین A، شب کوری ایجاد می کند که باعث کاهش توانایی  بینایی افراد در نور کم و تاریکی می شود. زیرا ویتامین A برای تولید ردوپسین (یک رنگدانه در شبکیه چشم که به شما در شب کمک می کند) ضروری است.
اگر کمبود ویتامینA درمان نشود، باعث پیشرفت شب کوری به سمت گزروفتالمی می شود. گزروفتالمی  وضعیتی است که می تواند باعث آسیب به قرنیه و در نهایت منجر به نابینایی شود .
یکی دیگر از علائم اولیه گزروفتالمی، لکه های بیتوت است که بر روی ملتحمه یا قسمت سفید چشم رخ می دهد. اگر کمبود ویتامین A درمان شود، رشد این لکه ها می تواند تا حدودی متوقف شود.
خوشبختانه، کمبود ویتامین A در کشورهای توسعه یافته نادر است. افرادی که فکر می کنند دریافت ویتامین A آنها کافی نیست، می تواند غذاهای غنی از ویتامین A مانند گوشت ارگان ها، لبنیات، تخم مرغ، ماهی، سبزیجات برگ سبز تیره و سبزیجات رنگی زرد و نارنجی را مصرف کنند.
در صورت عدم تشخیص کمبود،  باید از مکمل های ویتامین A اجتناب شود، زیرا ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که مصرف بیش از حد آن می تواند در ذخایر چربی بدن انباشته شده و مسمومیت ایجاد کند.
علائم سمیت ویتامین A می تواند جدی باشد و از تهوع و سردرد تا التهابات پوستی، درد مفصلی و استخوانی و در موارد شدید حتی  منجر به کما یا مرگ شود.

 

  زخم های فلس مانند (ورقه ورقه) و شوره سر

درماتیت سبوره ای(SB)  و شوره سر، گروهی از اختلالات پوستی است که بر مناطق تولید کننده ی چربی بدن شما تاثیر می گذارد.هر دو شامل خارش پوست و پوسته پوسته شدن است. شوره سر به طور عمده به پوست سر محدود می شود، در حالی که درماتیت سبوره ای می تواند روی صورت، قسمت بالای سینه، زیر بغل و کشاله ران دیده شود.احتمال این اختلالات پوستی در طی سه ماه اول زندگی، در دوران بلوغ و در اواسط بزرگسالی بیشتر استمطالعات نشان می دهد که این دو عارضه بسیار رایج هستند. حدود 42٪ نوزادان و 50٪ بزرگسالان ممکن است از شوره سر یا درماتیت سروزیک رنج ببرندشوره سر و درماتیت سبوره ممکن است توسط عوامل متعددی ایجاد شود، که یکی از آنها رژیم غذایی نامناسب است. به عنوان مثال، سطح پایین خونی روی، نیاسین (ویتامینB3)، ریبوفلاوین )ویتامین (B2 و پیریدوکسین )ویتامین (B6 ممکن است هر یک در این عارضه نقش داشته باشندغذاهای غنی از نیاسین، ریبوفلاوین و پیریدوکسین عبارتند از غلات کامل، مرغ، گوشت، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، گوشت ارگان، حبوبات، سبزیجات، سبزیجات نشاسته ای، آجیل و دانه.

غذاهای دریایی، گوشت، حبوبات، لبنیات، آجیل و دانه های کامل همه منابع خوب روی هستند .شوره و زخم های فلس مانند پوست سر، ابروها، گوش ها، پلک ها و سینه  می توانند به دلیل دریافت کم روی، نیاسین، ریبوفلاوین و پیریدوکسین باشد. اضافه کردن این مواد مغذی به رژیم غذایی ممکن است به کاهش علائم کمک کند.

ریزش مو

ریزش مو یک عارضه بسیار رایج است. 50٪ مردان و زنان از سن 50 سالگی از ریزش موها رنج می برند.رژیم غذایی حاوی مواد مغذی زیر ممکن است به جلوگیری یا کاهش سرعت ریزش مو کمک کند:

 آهن: این ماده معدنی در ساختDNA ، از جمله DNA موجود در فولیکول های مو دخالت دارد. آهن بیش از حد می تواند رشد مو را کند یا متوقف کند .

 روی: این ماده معدنی برای ساختن پروتئین و تقسیم سلولی ضروری است،  بنابراین از ریزش مو جلو گیری می کند.

 اسید لینولئیک (LA) و اسید آلفا لینولنیک :(ALA) این اسیدهای چرب ضروری برای رشد و نگهداری مو مورد نیاز است .

 نیاسین ویتامیB3

 بیوتین )ویتامین(B7: بیوتین یکی دیگر از ویتامین B است که، کمبود آن باعث ریزش مو می شود.

گوشت، ماهی، تخم مرغ، حبوبات، سبزیجات برگ سبز تیره، آجیل، دانه ها خوبی از آهن و روی هستند.

غذاهای غنی از نیاسین شامل گوشت، ماهی، لبنیات، غلات کامل، حبوبات، آجیل، دانه و برگ سبز است. این غذاها غنی از بیوتین هستند و در زرده تخم مرغ و گوشت ارگان یافت می شود.

سبزیجات برگی، آجیل، غلات و روغن های گیاهی ازLA غنی هستند، وگردو، دانه های کتان، دانه های چیا و آجیل سویا غنی از ALA هستند.

این مکمل ها به نظر می رسد در افرادی  که کمبود دارند، باعث افزایش رشد مو و کاهش ریزش مو می شود.

همچنین لازم به ذکر است که مصرف مکمل های ویتامین و مواد معدنی در صورت عدم کمبود، ممکن است به طور معکوس به کاهش آن ها کمک کنند .

به عنوان مثال، سلنیوم و ویتامین A اضافی، (دو ماده مغذی که اغلب به مکمل های رشد مو اضافه می شوند) هر دو با ریزش مو ارتباط دارند .ویتامین ها و مواد معدنی ذکر شده در بالا برای رشد مو مورد نیاز است، بنابراین رژیم های غذایی غنی از آنها ممکن است به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. با این حال، استفاده از مکمل ها، به جز در موارد کمبود، ممکن است باعث آسیب بیشتر شود.

برآمدگی های قرمز یا سفید بر روی پوست

افراد مبتلا به کراتوز پیلاریس، از برآمدگی های پوستی که در گونه ها و بازوها، ران ها یا باسن ایجاد می شود، رنج می برند.

 کراتوز پیلاریس اغلب در دوران کودکی ظاهر می شود و به طور طبیعی در بزرگسالی از بین می رود.

علت آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما ممکن است که به دلیل کراتین بیش از حد در فولیکول های مو تولید شود. این باعث می شود که برآمدگی هایی بر روی پوست ایجاد شود که ممکن است قرمز یا سفید باشد .

 کراتوز پیلاریس ممکن است ژنتیکی باشد. در افراد مبتلا به کمبود ویتامین A وC ،  نیز مشاهده شده است.

بنابراین، علاوه بر درمان های سنتی با کرم های دارویی،  افراد مبتلا می توانند غذاهای غنی از ویتامین های A و C را به رژیم غذایی خود اضافه کنند که شامل گوشت ارگان ها، لبنیات، تخم مرغ، ماهی، سبزی برگ سبز تیره، سبزیجات و میوه های زرد و نارنجی رنگ می باشد.

سندرم بی حسی پا

سندرم بی حسی پا (RLS) ، وضعیت عصبی است که موجب احساس ناراحتی در پاها و ایجاد مشکل در راه رفتن و حرکت می­شود.

 طبق آمار موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی، RLS  (سندرم بی حسی پا) 10٪ از آمریکایی ها را تحت تاثیر قرار می دهد، که زنان دو برابر بیشتر  به آن مبتلا می شوند. در اکثر مبتلایان این حالت در هنگام حرکت و یا خواب تشدید می شود.

علل دقیق RLS به طور  کامل مشخص نیست. ولی به نظر می رسد که بین نشانه های سندرم بی حسی پا و سطح آهن خون فرد ارتباط وجود دارد.

مطالعات مختلفی ارتباط بین ذخایر پایین آهن خون و افزایش شدت علائم RLS را نشان می دهد. مطالعات همچنین خاطر نشان  می کنند که علائم اغلب در دوران بارداری زمانی که میزان آهن در زنان کاهش می یابد، ظاهر می شوند.

مکمل یاری با آهن به ویژه در افرادی که کمبود آهن دارند، باعث کاهش علائم RLS می شود. با این حال، اثرات مکمل ممکن است در افراد متفاوت باشد. به نظر می رسد افزایش مصرف آهن علائم RLS را کاهش می هد. بنابراین، افزایش مصرف غذاهای غنی از آهن مانند گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات برگ سبز تیره، آجیل، دانه ها مفید مب باشد. مصرف میوه ها و سبزیجات غنی از ویتامین C باعث افزایش جذب آهن می شود. اجتناب از چای یا قهوه در وعده های غذایی می تواند باعث افزایش جذب آهن شود.

منابع

 

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency#section9

مطالب مرتبط
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
6 + 8 = ?