سارکوپنیا یا از دست رفتن عضلات در سالمندی

سارکوپنیا  به معنای از بین رفتن توده عضلانی است که با بالا رفتن سن و نزدیک شدن به دوره ی سالمندی اتفاق می افتد. این کاهش در توده عضلانی منجر به کاهش قدرت فرد شده و  در نتیجه، تعادل و راه رفتن وی را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. همچنین سارکوپنیا می تواند بر توانایی فرد در انجام کارهای روزمره مانند بالا رفتن از پله ها، بلند کردن اجسام و راه رفتن نیز تأثیر بگذارد.

 

سارکوپنیا  به معنای از بین رفتن توده عضلانی است که با بالا رفتن سن و نزدیک شدن به دوره ی سالمندی اتفاق می افتد. این کاهش در توده عضلانی منجر به کاهش قدرت فرد شده و  در نتیجه، تعادل و راه رفتن وی را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. همچنین سارکوپنیا می تواند بر توانایی فرد در انجام کارهای روزمره مانند بالا رفتن از پله ها، بلند کردن اجسام و راه رفتن نیز تأثیر بگذارد.

علل سارکوپنیا

بر اساس نظریه بنیاد بین المللی پوکی استخوان (IOF)، کاهش توده ی عضلانی به طور تقریبی از سن 40 سالگی آغاز می شود و با رسیدن فرد به دهه ی 60 تا 70  زندگی، این کاهش با سرعت بیشتری رخ میدهد.

اگرچه میزان دقیق کاهش توده عضلانی در افراد متفاوت است اما  فرد ممکن است در هر دهه، 3 تا 8% کاهش عضله را تجربه کند. از بین رفتن توده عضلانی، هم کاهش تعداد تارهای عضلانی و هم کاهش در اندازه ی آنها را شامل می شود. ترکیبی از تارهای عضلانی کمتر و کوچکتر منجر به آتروفی یا کوچک شدن عضلات می گردد.

با افزایش سن، تغییرات خاصی در بدن ایجاد می شود که در پیشرفت سارکوپنیا نقش دارند. به عنوان مثال، با بالا رفتن سن، توانایی بدن در سنتز پروتئین هایی که برای رشد عضلات  ضروری هستند، کاهش می یابد. در نتیجه سلولهای عضلانی فرد کوچکتر می شوند.

همچنین تغییرات هورمونی وابسته به سن میتواند به کاهش حجم عضلات منجر شود. به طور معمول، سطح تستوسترون و  فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1)  بر رشد و توده عضلانی تأثیر گذار است. کاهش سطح این هورمونها ممکن است عاملی برای از بین رفتن توده عضلانی باشد.

عوامل خطر سارکوپنیا

اگرچه سالمندی عامل اصلی سارکوپنیا به شمار می رود، اما عوامل دیگری نیز در از دست دادن حجم عضلات نقش دارند. عواملی مانند:

  • کمبود فعالیت بدنی و تحرک:  کمبود یا عدم فعالیت بدنی به طور منظم، افراد را در معرض خطر ابتلا به سارکوپنیا در سنین بالا  قرار می دهد.
  • تغذیه نامناسب: عادات غذایی ناسالم می تواند در ایجاد سارکوپنیا نقش داشته باشد. اگرچه تغذیه نامناسب در هر سنی اثرات منفی  به جای می گذارد، اما ممکن است بر افزایش سرعت میزان کاهش توده عضلات در افراد مسن تأثیر بگذارد.

افراد مسن تمایل کمتری  به صرف غذا دارند و همین امر می تواند منجر به سوء تغذیه   آنها شود.  طبق آمار IOF، 41 درصد از زنان و 38 درصد از مردان بالای 50 سال، پروتئین کمتری نسبت به میزان توصیه شده ی روزانه ی خود مصرف می کنند.

مصرف مقادیر زیادی از غذاهای اسیدی مانند غلات و غذاهای فرآوری شده و مصرف کمتر سبزیجات و میوه ها نیز بر توده عضلانی تأثیر منفی میگذارد.

علائم سارکوپنیا

علائم سارکوپنیا با توجه  به میزان توده عضلانی فرد ممکن است متفاوت باشد. این علائم شامل موارد  زیر می باشد:

  • کاهش در اندازه عضلات
  • ضعف
  • از دست دادن استقامت
  • تعادل ضعیف
  • دشواری درفعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله

سارکوپنیا ممکن است باعث کاهش فعالیت های بدنی  فرد شود و  این کاهش فعالیت باعث از بین رفتن توده عضلانی بیشتری شده و همین مسئله  می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد.

تشخیص سارکوپنیا

پزشکان غالباً براساس علائمی که فرد گزارش می کند، سارکوپنیا را تشخیص می دهند.

در بعضی موارد، پزشک ممکن است از جذب اشعه ایکس انرژی دوگانه (DXA) و آزمایش سرعت پیاده روی برای تشخیص سارکوپنیا استفاده کند.

DXA از اشعه X کم انرژی برای اندازه گیری توده اسکلتی استفاده می کند. DXA معمولاً تراکم استخوان و آزمایشات پوکی استخوان را اندازه گیری می کند. استفاده از این روش به همراه تست سرعت پیاده روی در تشخیص سارکوپنیا مفید می باشد.

البته در برخی موارد ، پزشکان ممکن است آزمایش های اضافی مانند اندازه گیری قدرت دستی  را نیز انجام دهند.

درمان سارکوپنیا

در حال حاضر، هیچ داروی تأیید شده ای توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان سارکوپنیا وجود ندارد.

برخی تحقیقات در مورد استفاده از هورمون درمانی برای افزایش توده عضلانی خالص انجام شده است. محققان در حال آزمایش برخی هورمونها مانند تستوسترون و هورمون های رشد هستند تا بتوانند به افراد در حفظ توده عضلانی در سنین بالا  کمک کنند. اما قبل از اینکه هورمون درمانی برای درمان سارکوپنیا توصیه شود، مطالعات بیشتری لازم است.

درمانهای خانگی سارکوپنیا

به جای استفاده از دارو یا هورمون درمانی، مدیریت سارکوپنیا بر تغییر در سبک زندگی متمرکز است تا از کاهش و از دست رفتن توده عضلانی جلوگیری کند. اینها معمولاً شامل موارد زیر می باشد:

ورزش

کار کردن عضلات به حفظ توده و قدرت عضلات کمک می کند. هنگامی که عضلات بی تحرک باشند، کوچک می شوند. تمرینات قدرتی یا مقاومتی می توانند اندازه و  قدرت عضلات را بهبود بخشند. همچنین می توانند باعث تقویت  استخوان ها، رباط ها و تاندون ها که برای سلامتی عمومی فرد مفید است، شوند.

طبق نظریه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، افراد سالمند باید حداقل 2 روز در هفته در برنامه های تمرین مقاومتی شرکت کنند و لازم است  که تمام گروههای عضلانی اصلی یعنی پا، بازوها، سینه، شانه ها، پشت و شکم را تمرین دهند. تمرین مقاومتی ایجاد یک انقباض عضلانی علیه یک مقاومت است که منجر به افزایش اندازه و قدرت عضله می شود.

تمرینات مقاومتی میتواند شامل استفاده از وزنه ها، نوارهای مقاومتی یا ماشینهای ورزشی باشد. هچنین فرد میتواند از وزن بدن خود  به عنوان مقاومت استفاده کند. افراد میتوانند برای داشتن یک برنامه تمرینی مفید و ایمن از یک مربی ورزشی کمک بگیرند.

افراد سالمند باید پیش از شروع تمرینات با پزشک خود مشورت کرده و از عدم محدودیت برای انجام تمرینات مقاومتی خود اطمینان حاصل کنند.

 

نقش تغذیه در سارکوپنیا

تغذیه مناسب برای درمان سارکوپنیا ضروری است، و حتی ممکن است از بروز آن جلوگیری کرده و یا آن را به تأخیر بیاندازد. خوردن مقادیر کافی پروتئین، یک نکته مهم برای جلوگیری از سارکوپنیا می باشد. IOF توصیه می کند بزرگسالان روزانه 1.0-1.2 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مصرف کنند.

غذاهای دریایی مانند ماهی قزل آلا و ماهی سالمون می توانند منابع خوبی برای پروتئین باشند، در حالی که توفو، عدس و لوبیا نیز منابع پروتئینی مناسب برای افرادی هستند که از محصولات حیوانی استفاده نمی کنند.

هنگام انتخاب غذاهای پروتئینی، خواندن برچسب های مواد غذایی می تواند مفید باشد. منابعی از پروتئین را انتخاب کنید که مقادیر زیادی سدیم، چربی و کلسترول نداشته باشند.

مکمل های غذایی

مصرف برخی مکمل های غذایی ممکن است راه دیگری برای بهبود سارکوپنیا یا کمک به پیشگیری از آن باشد.

به عنوان مثال، مصرف مکمل های کراتین ممکن است باعث افزایش قدرت و توده عضلانی خالص در بزرگسالان شود. به همین ترتیب، دریافت مقادیر کافی ویتامین D، چه از طریق رژیم غذایی و چه از طریق مکمل ها، میتواند به حفظ قدرت عضلات افراد بزرگسال کمک کند. البته ذکر این نکته ضروری است  که حتما قبل از مصرف هرگونه مکمل، با پزشک خود مشورت کنید.

و در آخر...

 اگرچه روند سالمندی امری اجتناب ناپذیر است، اما می توان با رعایت برخی نکات از بروز سارکوپنیا جلوگیری کرد. خوشبختانه راه هایی وجود دارند كه افراد می توانند از طریق  آنها احتمال از دست دادن توده عضلات خود را كاهش دهند. حتی اگر از دست دادن عضلات نیز اتفاق افتاده باشد، رژیم غذایی مناسب و تمرینات مقاومتی می توانند به افراد مبتلا به سارکوپنیا کمک کنند و باعث بهبود شرایط آنها شوند.

 

 

منبع

medicalnewstoday

Sarcopenia: What you need to know-Medically reviewed by Alana Biggers, M.D., MPH — Written by MaryAnn De Pietro, CRT on July 21, 2017

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
4 + 8 = ?