چاقی کودکان را جدی بگیریم

چاقی در دوران کودکی شرایط جدی و مهم پزشکی است که هم دوران کودکی و هم بزرگسالی را تحت تأثیر قرار می دهد.

چاقی کودکی نگران کننده است زیرا وزن اضافی، اغلب کودکان را در مسیر مشکلات سلامتی از جمله دیابت، فشار خون و کلسترول بالا قرار می دهد که قبلا به عنوان مشکلات بزرگسالی در نظر گرفته می شدند.

 

چاقی کودکان را جدی بگیریم

چاقی در دوران کودکی شرایط جدی و مهم پزشکی است که هم دوران کودکی و هم بزرگسالی را تحت تأثیر قرار می دهد.

چاقی کودکی نگران کننده است زیرا وزن اضافی، اغلب کودکان را در مسیر مشکلات سلامتی از جمله دیابت، فشار خون و کلسترول بالا قرار می دهد که قبلا به عنوان مشکلات بزرگسالی در نظر گرفته می شدند.

 بسیاری از کودکان چاق، تبدیل به بزرگسالان چاق می شوند به خصوص اگر یک یا هر دو والدینشان چاق باشند. چاقی در دوران کودکی همچنین می تواند منجر به اعتماد به نفس ضعیف و افسردگی در فرد شود. یکی از بهترین استراتژی ها برای کاهش چاقی در کودکی، بهبود عادت های خوردن و فعالیت بدنی در خانواده است. راهکارهای مداخله ای مانند رژیم درمانی نیاز به مشارکت و حمایت خانواده دارد.

درمان و پیشگیری از چاقی در کودکی به شما کمک می کند تا فرزندی سالم در حال و آینده داشته باشید.

نمایه توده بدن که مرجع ارتباط بین وزن و قد است، معیاری قابل قبول برای اضافه وزن و چاقی است. پزشک کودکتان می تواند از منحنی رشد و BMI و در صورت نیاز از سایر تست ها برای کمک به شما در جهت درک شرایط فرزندتان استفاده کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر نگرانید که کودکتان وزن زیادی دارد با پزشک صحبت کنید. پزشک تاریخچه رشد و تکامل فرزندتان و نیز تاریخچه وزن برای قد در خانواده تان و و محل قرار گیری کودکتان در نمودار را در نظر خواهد گرفت. این کار می تواند تعیین کند که آیا وزن فرزندتان در محدوده ی ناسالم است یا خیر.

دلایل چاقی کودکان

سبک زندگی: زندگی بی تحرک و دریافت بالای انرژی (کالری) از غذاها و نوشیدنی ها از عوامل اصلی چاقی در دوران کودکی هستند. اما فاکتورهای ژنتیکی و هورمونی نیز ممکن است در این مسئله نقش داشته باشند. برای مثال در تحقیقی که اخیرا انجام شده است، دریافتند که تغییرات در هورمون های گوارشی می تواند سیگنال هایی که موجب احساس سیری می شود را تحت تأثیر قرار دهد.

عوامل خط در چاقی کوکان

عوامل بسیاری اغلب در کنار هم ریسک چاقی را در کودکتان افزایش می دهند:

رژیم غذایی:

مصرف مداوم غذاهای پر کالری مانند فست فودها، میان وعده های آماده و صنعتی می تواند باعث افزایش وزن کودک شود. آبنبات ها و دسر ها نیز می توانند وزن را افزایش دهند. شواهد بسیاری به نوشیدنی های شیرین از جمله آبمیوه ها به عنوان مقصر در چاقی برخی افراد اشاره دارد.

فعالیت بدنی کم:

کودکانی که تحرک کمی دارندف بیشتر احتمال دارد که افزایش وزن پیدا کنند زیاد نمی توانند انرژی بسوزانند. سپری کردن زمان زیاد برای فعالیت های کم تحرک مانند تماشای تلویزیون و بازی های ویدئویی نیز می توانند در این مشکل نقش داشته باشند. AAP کاهش زمان تماشای تلویزیون و و ویدئو به کمتر از 2 ساعت در روز را توصیه کرده است. طبق آخرین دستورالعمل آمریکا (2015_2020)، برای افراد 6 تا 17 سال، روزانه 1 ساعت فعالیت بدنی توصیه شده است.

عوامل خانوادگی:

اگر کودکتان در خانواده ای باشد که اعضای آن دارای اضافه وزن باشند، بیشتر احتمال دارد که افزایش وزن داشته باشد. این موضوع به خصوص زمانی صدق می کند که اغلب در محیط غذاهای با کالری بالا در دسترس باشند و تشویق به فعالیت بدنی صورت نگیرد.

خانواده ها به منظور الگو سازی انتخابهای غذایی، غذا خوردن سالم و فعالیتهای اوقات فراغت برای فرزندشان بسیار مهم و ضروری هستند.

عوامل روانشناختی:

استرس های فردی و خانوادگی می تواند ریسک چاقی کودک را افزایش دهد. بعضی کودکان بیش خوری انجام می دهند تا با مشکل یا احساساتشان از جمله استرس روبه رو شوند.

عوامل اجتماعی _ اقتصادی:

مردم در برخی جوامع، منابع محدود و دسترسی کم به فروشگاههای مواد غذایی دارند. به این همین دلیل آنها ممکن است مواد غذایی را بخرند که به سرعت خراب نشود مانند غذاهای یخ زده کراکر و کلوچه. همچنین ممکن است افرادی که در محله هایی با درآمد کم زندگی می‌کند به مکانی امن برای ورزش دسترسی نداشته باشند.

عوارض چاقی کودکان

چاقی در دوران کودکی می تواند مشکلات فیزیکی, اجتماعی و احساسی برای فرزندتان ایجاد کند از جمله:

دیابت نوع 2: این بیماری مزمن، مسیر استفاده قند (گلوکز) در بدن کودک را تحت تأثیر قرار می دهد. چاقی و زندگی بی تحرک خطر دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.

سندرم متابولیک: این دسته از شرایط می تواند کودک تان را در معرض خطر بیماری قلبی، دیابت و سایر مشکلات سلامتی قرار دهد. این شرایط شامل فشار خون بالا، قند خون بالا، تری گلیسرید بالا و سطح پایین HDL (کلسترول خوب) و چربی اضافی شکم می شود.

فشار خون و کلسترول بالا: رژیم غذایی ضعیف می تواند منجر به ایجاد یکی از این مشکلات یا هر دوی آنها شود. این عوامل (فشار خون و کلسترول بالا) می‌تواند در ایجاد پلاک ها در شریان ها نقش داشته باشند، که می‌تواند باعث باریک و سفت شدن شریان‌ها شود و احتمالاً منجر به حمله قلبی و سکته مغزی در آینده می شود.

آسم: احتمال ابتلا به آسم در کودکان چاق بیشتر از کودکان با وزن نرمال است.

اختلالات خواب: آپنه انسدادی در خواب یک اختلال جدی است که در آن تنفس کودک در طی خواب به طور مکرر قطع و سپس شروع می شود.

کبد چرب غیر الکلی: این اختلال، معمولاً علامتی ندارد و باعث رسوب چربی در کبد می‌شود. کبد چرب غیر الکلی می تواند منجر به صدمه و آسیب کبد شود.

شکستگی استخوان: احتمال شکستگی در کودکان چاق بیشتر از کودکان با وزن نرمال است.

اختلالات اجتماعی- احساسی مانند:

  • اعتماد به نفس کم
  • مشکلات رفتاری و یادگیری
  • افسردگی

 

منبع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827

مطالب مرتبط
تنظیمات

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
8 + 4 = ?