مقایسه رژیم های با پروتئین گیاهی و پروتئین حیوانی

الگوهای غذایی متعددی برای کاهش وزن و حفظ آن طراحی شده است که از این بین می توان به رژیم های پر پروتئین اشاره کرد. بسیاری از مطالعات، مزایای مهمی را برای رژیم پر پروتئین برای کاهش وزن ذکر می کنند، از جمله افزایش احساس سیری، افزایش متابولیسم، حفظ توده ی عضلانی در طی کاهش وزن، کاهش توده چربی و پیشگیری از وزن گیری مجدد.

مقایسه رژیم های با پروتئین گیاهی و پروتئین حیوانی

آمارهای سازمان بهداشت جهانی شیوع چاقی را در سراسر دنیا چندین برابر دهه های گذشته تخمین زده است. بیماری های ناشی از چاقی مانند بیماری های قلبی, دیابت نوع 2، سرطانها و سایر بیماری ها، هزینه سنگینی را بر سیستم های بهداشتی در کشورهای مختلف وارد می کند. یکی از مداخلات مهم در جهت پیشگیری و درمان چاقی, رژیم درمانی است.

الگوهای غذایی متعددی برای کاهش وزن و حفظ آن طراحی شده است که از این بین می توان به رژیم های پر پروتئین اشاره کرد. بسیاری از مطالعات، مزایای مهمی را برای رژیم پر پروتئین برای کاهش وزن ذکر می کنند، از جمله افزایش احساس سیری، افزایش متابولیسم، حفظ توده ی عضلانی در طی کاهش وزن، کاهش توده چربی و پیشگیری از وزن گیری مجدد.

هدف از این مطلب مقایسه اثربخشی رژیم پر پروتئین با منشأ حیوانی نسبت به رژیم پر پروتئین با منشا گیاهی در کاهش وزن می باشد.

مطالعات حاکی از آن است که در رژیم غذایی تنها میزان پروتئین مهم نیست. بلکه منبع پروتئین غذایی نیز برای مدیریت وزن و خطر مشکلات قلبی و متابولیک حائز اهمیت می باشد. تعادل بهتر اسید آمینه ها در بدن با مصرف پروتئین های با ارزش بیولوژیک بیشتر رخ می دهد. در واقع برای سنتز پروتئین بیشتر در بدن به منابع با اسید آمینه های کامل که شامل پروتئین با منشا حیوانی است، نیاز می باشد. در مقابل، منابع پروتئینی گیاهی مانند لوبیا، عدس و آجیل، پروتئین ناقص تلقی می شوند، زیرا فاقد یک یا چند اسید آمینه ضروری برای بدن شما هستند. پروتئین حیوانی ارزش بیولوژیک بالاتری دارند بنابراین اثرات آنابولیک بیشتری بر توده عضلانی می گذارند.

غذاهایی که دارای پروتئین حیوانی حاوی مواد مغذی هستند در پروتئین های گیاهی مقادیر کمتری دارند.
این مواد مغذی شامل:

ویتامین:B12  ویتامین B12 بیشتر در ماهی، گوشت، مرغ و لبنیات یافت می شود. بسیاری از افرادی که از غذاهای حیوانی پرهیز می کنند کمبود این ویتامین را دارند.
ویتامین:D ویتامین D در ماهی روغنی، تخم مرغ و لبنیات یافت می شود. بعضی از گیاهان نیز حاوی ویتامین دی هستند اما نوع موجود در غذاهای حیوانی توسط بدن بهتر استفاده می شود.


DHA : یک چربی امگا 3 ضروری است که در ماهی های چرب وجود دارد. برای سلامتی مغز مهم است و تهیه آن از منابع گیاهی کار سختی است.
آهن-هم: آهن - هم به طور عمده در گوشت، به ویژه گوشت قرمز یافت می شود. این ماده بسیار بهتر از آهن غیرهم موجود در غذاهای گیاهی در بدن جذب می شود.
روی: روی به طور عمده در منابع پروتئینی حیوانی مانند گوشت گاو و گوسفند یافت شده و از منابع پروتئین حیوانی راحت تر جذب و استفاده می شود.

برخی مطالعات مشاهده‌ای گزارش کرده‌اند که وزن گیری در طولانی مدت با مصرف پروتئین از منبع حیوانی مرتبط است. به علاوه مصرف پروتئین حیوانی بیشتر، با افزایش دریافت چربی اشباع بالاتر همراه است. بیشتر تحقیقات انجام شده از مزایا و فواید رژیم پرپروتئین با منشا گیاهی نسبت به رژیم پرپروتئین با پروتئین حیوانی حمایت می کنند. برای مثال برخی مطالعات کوتاه‌مدت بر روی پروتئین سویا نشان می‌دهد که مصرف سویا می تواند تأثیرات مشابه پروتئین حیوانی در ایجاد سیری و پاسخ هورمون‌های مربوط به اشتها در رژیم پرپروتئین برای کاهش وزن داشته باشد.

برخی منابع پروتئین سویا را کامل گزارش می کنند. با این حال، دو اسید آمینه اساسی فقط در مقادیر کمی در سویا یافت می شوند، بنابراین با پروتئین حیوانی قابل مقایسه نیست. سایر مطالعات مربوط به رژیم های گیاهخواری نیز بهبود کاهش وزن، توده چربی و شاخص مقاومت به انسولین را نشان می‌دهد. کاهش توده چربی با مصرف بیشتر پروتئین های گیاهی و کاهش دریافت پروتئین حیوانی ارتباط دارد. دریافت بیشتر اسید آمینه های شاخه دار(لوسین، ایزولوسین و والین) می توانند مقاومت به انسولین را افزایش دهند. کاهش دریافت برخی از اسید آمینه ها نظیر لوسین ممکن است بتواند باعث کاهش توده چربی شود.

به علاوه کاهش دریافت هیستیدین نیز منجر به کاهش مقاومت به انسولین، مستقل از تغییر در نمایه توده بدن و دریافت انرژی می‌شود.

و در آخر...

با توجه به تأثیرات مثبت رژیم پرپروتئین با منشا گیاهی بر کاهش وزن، توده چربی، توده عضلانی و بهبود مقاومت به انسولین پیشنهاد می شود برای کمک به درمان چاقی از رژیم پر پروتئین با منشا گیاهی استفاده شود. همچنین استفاده از رژیم بر پایه ی منابع گیاهی برای پیشگیری از ایجاد بیماری های متابولیک مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی توصیه می شود. برخی مطالعات نیز تأیید کرده اند که مصرف پروتئین با منشا گیاهی می تواند موجب کاهش غلظت چربی خون شود. با این حال باید در نظر داشت که این مطالعه تغییرات توده ماهیچه ای در رژیم پرپروتئین گیاهی را بررسی نکرده و بیشتر بر کاهش وزن تأکید داشته است.

 

منابع:

  1. Dietary Protein and Energy Balance in Relation to Obesity and Co-morbidities

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6087750/

  1. A plant-based diet in overweight individuals in a 16-week randomized clinical trial: metabolic benefits of plant protein

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221888/

  1. Effects of consuming a high‐protein diet with or without soy protein during weight loss and maintenance: a non‐inferiority, randomized clinical efficacy trial

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6105701/

  1. Animal vs Plant Protein - What's the Difference?

https://www.healthline.com/nutrition/animal-vs-plant-protein

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
5 + 5 = ?