اعتیاد به مواد غذایی چیست؟

آیا شما از اعتیاد به مواد غذایی رنج می برید؟ علائم اعتیاد به مواد غذایی چیست و چگونه آن را از سایر اختلالات خوردن تمایز دهیم؟ راه های درمان چیست؟

این سوالات برای شناخت این مشکل بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب سعی شده تا به مهم ترین سوالات در این زمینه پاسخ دهیم.

 

آیا شما از اعتیاد به مواد غذایی رنج می برید؟ علائم اعتیاد به مواد غذایی چیست و چگونه آن را از سایر اختلالات خوردن تمایز دهیم؟ راه های درمان چیست؟

این سوالات برای شناخت این مشکل بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب سعی شده تا به مهم ترین سوالات در این زمینه پاسخ دهیم.

اعتیاد به مواد غذایی برای بسیاری از افراد مشکلات جدی را به وجود آورده است. شیوع اعتیاد به مواد غذایی با توجه به سبک زندگی در جوامع صنعتی رو به گسترش است.

منظور از اعتیاد به مواد غذایی مصرف غیر معمول و غیر قابل کنترل مواد غذایی است بدون آنکه فرد احساس گرسنگی داشته باشد. مکانیسم اعتیاد به مواد غذایی مانند اعتیاد به الکل و مواد مخدر و سایر اعتیادها می باشد.

شباهت این اختلال با مصرف مواد چیست؟

- کنترلی در خوردن ندارید.

- تلاش شما برای تصحیح این رفتار نامطلوب ناموفق است.

- شما بیشتر و بیشتر می خورید، در حالی که غذای شما کمتر و کمتر احساس رضایت را در شما ایجاد می کند بنابراین نیاز به غذای بیشتری برای رسیدن به اثر مورد نظر(برای رسیدن به احساس رضایت) دارید.

چرا برخی افراد مبتلا به اعتیاد به مواد غذایی می شوند؟

اعتیاد به مواد غذایی مسئله ای پیچیده است. افراد به دلایل زیر دچار اعتیاد به مواد غذایی می شوند:

- ژنتیک

سابقه خانوادگی اعتیاد به مواد مخد

عدم تعادل انتقال دهنده های عصب

کمبود های تغذیه ای

آلرژی ها و عدم تحمل های غذایی

اختلالات متابولیک مانند دیابت

عدم تعادل هورمون ها مانند مقاومت به لپتین و بیماری های تیروئید

مشکلات هضم مانند کاندیدا، یبوست و سندروم روده تحریک پذیر

استرس های عاطفی و تروماها

چگونه اعتیاد به مواد غذایی در فرد گسترش می یابد؟

برخی شرایط باعث می شود که اعتیاد به مواد غذایی در فرد بیشتر شود. از جمله این عوامل می توان به تروماها, ناتوانی در مقابله با استرس، اعتماد به نفس پایین، غم واندوه و... اشاره کرد. همچنین سابقه خانوادگی و اختلالات روانشناختی ممکن است فرد را بیشتر در معرض ابتلا به اعتیاد مود غذایی قرار دهد. فاکتورهای ژنتیکی و ارثی(خانوادگی) ارتباط قوی ای با اعتیاد به مواد غذایی دارند.

چگونه اعتیاد به مواد غذایی را تشخیص دهیم؟

یکی از ابزار های استاندارد برای تشخیص ابتلا به اعتیاد به مواد غذایی پرسشنامه ی Yale Food Addiction Scale است که شامل سوالاتی است که فرد باید به آنها پاسخ داده سپس امتیاز فرد محاسبه می شود. در این پرسشنامه عادات غذایی فرد پرسیده می شود و درباره ی برخی مواد غذایی که کنترل مصرف آنها توسط فرد مشکل است نیز پرسیده می شود مانند:

- شیرینی ها: بستنی، شکلات، کیک و کوکی ها، آبنبات ها و دوناتها

- مواد نشاسته ای: پاستاها، نان سفید و برنج

- اسنک های شور: چیپس و کراکرها

- غذاهای چرب: استیک، بیکن، همبرگر، پیتزا و سیب زمینی سرخ کرده

- نوشیدنی های حاوی شکر زیاد: نوشابه ها

راه های درمان اعتیاد به مواد غذایی:

  • درمان دارویی: برای کسانی دارو تجویز می شود که علت اصلی ابتلا به اعتیاد مواد غذایی در آنها افسردگی و اضطراب است. تجویز دارو حتما باید توسط متخصصین صورت گیرد. معمولا متخصصین در کنار دارو درمانی از رفتار درمانی استفاده می کنند. (توصیه می شود در کنار دارو درمانی از رفتار درمانی نیز استفاده شود)
  • تغذیه درمانی: درمان های تغذیه ای می توانند به طور مؤثری به کسانی که از عادت غذایی ناسالم رنج می برند، کمک کنند. ممکن است به دلیل اعتیاد به مواد غذایی دچار برخی کمبود های تغذیه ای شده باشید بنابراین به برنامه ی غذایی فردی (شخصی) که متناسب با نیاز های شما باشد و همچنین برای مدیریت (کنترل) ولع موثر باشد، نیاز دارید. مشاوران تغذیه به شما کمک می کنند برنامه های واقع گرایانه ای که با شیوه زندگی و اهداف شما منطبق هستند، بسازید؛ ارزیابی (پایش) اغلب برای تعیین پیشرفت شما در راستای اهداف ضروری هستند.
  • درمان رفتاری شناختی: درمان رفتاری شناختی (CBT) تمرکز بر افکار و رفتارهای ناسازگار است که می تواند احساسات و اعمال شما را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به اعتیاد یا رفتارهای منفی دیگر شود. هدف این است که روند تفکر خود را تغییر دهید و رفتارهای مثبت جدید و استراتژی های مقابله ای را بیاموزید.

جالب است بدانید:

 

غذاهای با اندیس گلایسمی بالا باعث آزاد شدن (رها شدن) انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین، سروتونین و اندروفین می شوند که این انتقال دهنده ها مخدر های طبیعی بدن هستند و باعث می شوند فرد احساس خوبی داشته باشد. این انتقال دهنده ها همچنین در مصرف نیکوتین، الکل و سایر مواد مخدر آزاد می شوند. مصرف مکرر و بیش از اندازه ی شیرینی ها و مواد غذایی فرآوری شده در نهایت می تواند باعث تغییرات بیوشیمیایی مغز ما شود که منجر به ولع و پرخوری می شود.

نکته ای که درباره اعتیاد به مواد غذایی وجود دارد این است که مانند مواد مخدر باعث می شود که پس از مدتی فرد احساس لذت کافی از آن ماده را نداشته باشد به همین دلیل باید مقدار آن را افزایش دهد تا حس قبلی را تجربه کند.

منبع:

https://www.bulimia.com/topics/food-addiction/

https://foodaddictionresearch.org/question-and-answer/how-does-one-end-the-cycle-of-food-addiction-cravings

 

مطالب مرتبط
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
3 + 7 = ?